Monday 25 May 2009

What is enlightenment?

Jeff Foster (do listen to this interview) - more information click here.


What is Non-Duality?

Short phrases from 'The Power of Now' from Eckhart Tolle in Dutch:

(...) Het woord 'verlichting' roept het beeld op van een bovenmenselijke prestatie, en het ego houdt het graag zo, maar het is gewoon je natuurlijk staat van gevoelde eenheid met Zijn.

(...) Als je er helemaal bent, als je met je aandacht helemaal en heel intens gericht bent op het Nu, kun je Zijn voelen, maar je kunt het met je verstand nooit begrijpen. Het herwinnen van het bewustzijn van Zijn en het verblijven in die toestand van 'voelen-verwezenlijking' is verlichting.
(...) De identificatie met je verstand, waardoor het denken dwangmatig wordt, is het grootste obstakel om deze werkelijkheid te kunnen ervaren. Niet kunnen ophouden met denken is een afschuwelijke kwelling, maar we beseffen dat niet omdat vrijwel iedereen er onder lijdt, met als gevolg dat we het als normaal beschouwen. Dit onophoudelijke mentale lawaai verhindert dat je het rijk van de stilte in je vindt dat onafscheidelijk is van Zijn. Het schept ook een verkeerd, door het verstand voortgebracht zelf dat een schaduw van angst en lijden voor zich uit werpt.

De filosoof Descartes geloofde dat hij de meest fundamentele waarheid gevonden had toen hij zijn beroemde uitspraak 'ik denk, dus ik besta' deed. In werkelijkheid maakte hij de meest elementaire fout die er is: het gelijkstellen van denken met Zijn en identiteit met denken. De dwangmatige denker, en die aansluiting slaat op vrijwel iedereen, leeft in een toestand van afgesneden-zijn, in een krankzinnig ingewikkelde wereld met een aaneenschakeling van problemen en conflicten, een wereld die een afspiegeling is van de steeds verdergaande versplintering van het verstand. Verlichting is een toestand van heel zijn, van 'bijeenzijn' en dus van vrede.

(...) Let wel: het verstand is een voortreffelijk instrument als je het goed gebruikt. Bij verkeerd gebruik wordt het echter erg destructief. Nauwkeuriger gezegd, het is niet zozeer zo dat je het verstand verkeerd gebruikt - meestal gebruik je het helemaal niet. Het gebruikt jou. Dat is de ziekte. Je gelooft dat jij je verstand bent. Dat is de misvatting. Het instrument heeft je overgenomen.

Dat je kruiswoordpuzzels kunt oplossen of een atoombom kunt bouwen, wil nog niet zeggen, dat je je verstand gebruikt. Net zoals honden ervan houden op een bot te knagen, houdt het verstand ervan zijn tanden in problemen te zetten. Daarom lost het kruiswoordpuzzels op en bouwt het atoombommen. Jij hebt belang bij geen van beide. Sta me toe deze vraag te stellen: kun je vrij zijn van je verstand wanneer je dat wilt? Heb je de 'uitknop' gevonden?

Je bedoelt, helemaal stoppen met denken? Nee, dat kan ik niet, hooguit af en toe een moment of zo.

Dan gebruikt het verstand jou. Je bent er onbewust mee geïndentificeerd, zodat je niet eens weet dat je zijn slaaf bent. Het is alsof je zonder dat je het weet bezeten bent, en dus zie je de entiteit die je in bezit heeft genomen, aan voor jezelf. Het begin van de vrijheid is het besef dat je niet die entiteit bent - de denker. Als je dat weet, kun je de denker waarnemen. Op dat moment wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief. Je begint te beseffen dat er en geweldig gebied van intelligentie is achter het denken en dat denken niet meer is dan een nietig onderdeel van die intelligentie. Je beseft ook dat alle dingen die echt belangrijk zijn - schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede - uit iets voorkomen dat het verstand te boven gaat. Je begint te ontwaken.

To me it is the evolutionairy process and direction we're all moving to, aware or unaware, in free choice and in full consciousness once you've reached the destination. But it is a long route, with many lives to live. The end will be that we were already there, without noticing it. It is the full experience of beingness - one with everything, the whole Universe. Am I there? No not yet. And there is the paradox. It cannot be forced by labor, pushed because it's your goal. It has to do with total sacrifice to Divinity, to be found in the Now.

To my opinion, the path to enlightenment is not a luxuary happening anymore. It is part of an ever evolving process, stressed and accelerated by crisis and chaos. In this time frame on earth we are in this extreme evolving era, where change with endless chances will be the key factor. Do you keep up - by simply Being who you already Are - or can't you (the mind) handle it anymore? It's your choice.

For a more technical comprehension try Todd Murphy. Or this page.
 
What is enlightenment according to you?