Tuesday 5 May 2009

VS hebben $ 57 triljoen dollar schuld

Ok dit is iets dat je ook mag weten: de TOTAL American Debt. En die is zo gigantisch dat je niet meer mag verwachten dat het ooit kan worden terugbetaald. De Amerikaanse economie (en daarmee de onze) ligt in coma op de Intensive Care aan het beademings apparaat (let goed op wat de 'doktoren' doen). De laatste en grootste 'bubble' wordt door de overheid bewust gecreëerd om de luchtbel uiteindelijk ongenadig hard in elkaar te laten klappen. Een kwestie van tijd.

Als je de geschidenisboekjes erop naslaat en terug gaat naar de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw, dan weet je wat fascisme doet met een land dat zo diep in de schulden zit. Het grijpt de macht omdat de ideale voedingsbodem is gecreëerd.

Hoeveel is 1 triljoen? Een 1 met 12 nullen. Je hebt er een computer voor nodig wil je dit kunnen intypen. Als je iedere seconde 1 dollar biljet in het vuur zou gooien, dan ben je bijna 31 duizend (!) 709,79 jaar (!) bezig om alle biljetjes in het vuur te gooien. Tel daar 5% rente bij op en je kan nog eens 1500 vrienden uitnodigen om hetzelfde te doen!! En dat maal 57..... Hoe lang gaat dit nog goed?

Wanneer barst deze Mega Bubble, groter dan de grootste die we ooit gehad hebben?

Oh en dan nog een aardig feitje dat velen wel weten, maar niet vaak bij stil staan: de VS besteden meer geld aan Defensie dan alle landen over de hele wereld gezamenlijk. ("we do spend MORE MONEY ON OUR MILITARY THAN THE REST OF THE WORLD COMBINED.")

Hoeveel krankzinnigheid kunnen we nog aan in deze wereld?

Dus wat doet Amerika eigenlijk: ze lenen geld van de toekomst en geven dat vandaag uit. Daarmee Supersized Amerika zijn eigen economie (met slechts 300 miljoen inwoners - tegenover de ruim 2 miljard uit China en India) tot een bizarre illusie die eens moet worden doorbroken. Cool hè - en wij gaan het meemaken!